Korduma Kippuvad Küsimused

Kui kaua on Piusa Savikoda tegutsenud?

Savikoda on töötanud avatud ateljeena alates 1997. aastast. 

Piusas asub töökoda 2003. aastast.


Miks asub Piusas savikoda, mitte klaasikoda? 

Kas siin on ka savileiukoht?

Me elame naaberkülas ja oskame ainult saviga ümber käia. 

Savileiukohta Piusas pole, suuremalt jaolt ikkagi liiv. 


Kust te savi saate?

Enamasti ostame maaletoojatelt või tootjatelt kvaliteetseid savimasse, mille tulemustes oleme kindlad. Maagi kaevandamise ja sellest savimassi tegemise jätame sellele spetsialiseerunud ettevõtjatele. 

Vahepeal kasutame kohalikku savimaaki glasuuride valmistamisel.


Millega värvitakse asju?

Asjade värvimiseks või glasuurimiseks kasutame angoobe (savivärve), fritt-glasuure või saviglasuure. Vahepeal segame glasuure ise kokku, vahepeal kasutame valmisglasuure. Glasuur tekitab poorsele saviesemele kaitsva klaasja kihi ja on oluline dekoori loomisel.


Kus te asju põletate?

Savikojas on elektrilised keraamikapõletusahjud kus temperatuurid küünivad kuni 1300 C.

Raku-keraamika põletamiseks on meil spetsiaalne gaasiahi. 

Seal küünivad temperatuurid mõnikümmend kraadi üle tuhande.


Mis on RAKU?

RAKU on Jaapani põletustehnika ( 16 saj ), kus peale kiiret põletust 

( u 1050C ) võetakse ese tangidega ahjust välja ning asetatakse redutseerivasse (hapnikuvaesesse) keskkonda – nt kaanega tünni, milles on saepuru, lehed, põhk vms materjal. Esemetel lastakse seal veidi jahtuda. Seejärel võetakse asjad tünnist välja ja pestakse tahmast puhtaks. 

Raku asjadele on iseloomulik pragunenud glasuur ja tahmalõhn. Mõnel tööl on näha glasuuri sisse jäänud tangi jälgi. Lõkkelõhn kaob esemetelt aja jooksul, Hoolikas küürimine, nõudepesumasinas pesemine kiirendab protsessi.

Raku-põletuses tehtud kruusid on äärmiselt šokikindlad ja seetõttu sobivad väga hästi „pätikohvi“ või pakitee valmistamiseks aga neid ei sobi panna mikrolaineahju, sest metalliühendid glasuuri pinnal võivad ahju rikkuda.

Joogi-sööginõud on läbinud Põllumajandus- ja Toiduamet kontrolli. 

Paljud raku glasuurid ei ole sobilikud sööginõudele.



Mis vahe on savil ja portselanil?

Keraamiliste savimasside ja portselanmasside vahe on retseptides ja tulemustes. Plöga portselani treimine on keraamikule omamoodi kunsttükk. 

Portselan on peale põletamist valge ja laseb valgust läbi kumada ja põletame neid kõrgkuumus savinõudega sarnasel temperatuuril - 

üle 1250 C 

Portselanist tooted on absoluutselt vee- ja happekindlad.

PS. Õhukesed ja kerged käsitreitud portselanist kruusid sobivad rohkem kannu-, presskannu- ja masinakohvile.

Võib-olla väga õhukesi esemeid suur kolistamine nõudepesumasinas lõhub.




Kas savi treides käed ära ei kulu?

Ei kulu, kuigi vahepeal tuleb šamotist savi treides kasutada kummikindaid. 

Savi on pehme ja nahka kuivatav.

 

Kus te oma toodangut müüte?

Me müüme oma töid enamasti savikojas. Siin on parim valik ja ka meistrite nõuanne käepärast. Aastas paar-kolm korda võib meid leida kohalikelt laatadelt ja detsembris Lõunakeskuse jõululaadalt.



Kas teie asjad sobivad toidunõudeks või on ainult suveniirid?

Rohkem sobivad need toidu- ja jooginõudeks kui suveniirideks, kuigi paljud ehk arvavad, et meie töid peaks hoidma ikkagi klaasi taga. 

Meie aga arvame, et meie tööde väärtus tuleb välja just neid kasutades. 

Joogi-sööginõud on läbinud Põllumajandus- ja Toiduamet kontrolli.



Kas need asjad vett peavad ja kuuma taluvad? 

Kas neid tohib panna nõudepesumasinasse või mikrolaineahju?

Ahjupotid on tehtud selle eesmärgiga, et nendes ahjus süüa teha, kruusid selleks, et nendest kohvi ja teed juua, taldrikud et neilt süüa noa ja kahvliga jne.

Üldjuhul peavad asjad vett ja kannatavad kuuma, kuigi on tehnoloogiaid, mille puhul asjad vett ei pea. Läbi muidugi ei sorise, kuid nõu alla tekib pikaajalise vee seeshoidmisel niiskusrant. Näiteks raku-keraamika, madalkuumus-põletusega asjad (900-1150 C) ja madalkuumus krakleevõrguga asjad. Savikojas on müügil neist raku-keraamikat, harva madalkuumuses põletatud seto potte. Enamus savikoja töödest on põletatud kesk- ja kõrgkuumuses ( 1150-1260 C), ka meie tehtud seto tüüpi potid on tavaliselt põletatud üle 1150 kraadi.

Kõrgkuumuses põletatud esemed on rohkem kõksukindlad ja helisevad kristalliliselt kokku lüües.

Ja veel- šokke vähemtaluvad võivad olla õhukeseks treitud asjad. Et õhukeseks treitud kruusi “pätikohvi” või pakiteed teha, lase keeval veel veidi jahtuda, enne kui purule või pakile selle peale valad või soojenda kruusi või kannu või kaussi tilga kuuma veega või… Liiga suur šokk võib nõu ülaäärde tekitada prao või lausa lõhki lüüa. 

Šokikindlamad  on raskemad, paksemaseinalised ja ka rakupõletuses tehtud kruusid.  Õhukesed ja kergemad kruusid (sh portselanist kruusid) sobivad rohkem kannu-, presskannu- ja masinakohvile.

Meie tehtud nõusid võib pesta nõudepesumasinas, kuigi on kahjuks olnud olukordi, et õhukeseks treitud ese on masinast välja tulnud mõraga. Võimalik, et annab nõudepesumasina programmi nii sättida, et poleks esemetele kuumašokki. Mõne kruusi või kausi põhi ei sobi sinna jääva vee pärast ka masinpesuks ja kristallglasuuriga asjade glasuuri võib nõudepesu-masina pesuvahend aja jooksul kahjustada.

Kui ei ole tegemist raku-keraamikaga, võib neid panna mikrolaineahju - raku tööde peal olevad metalliühendid väidetavalt rikuvad ahju.

Enne kasutamist soovitame asjad üle loputada.


Igal asjal on mõistlik garantiiaeg.


Hooldusest

Nõudele ei maksa kasvatada kultuurikihti. Kasuta nõudepesumasina šokivabamat programmi või pese neid nõudepesuvahendi ja svammiga nii seest kui ka väljast, mustrite pealt ja vahelt. Kui teil on väga lubjarikas vesi, siis kahjuks on nõude glasuuriga katmata jäänud kohtade käsitsi pesemine raskem, võib-olla isegi lootusetu. Soovitame sel juhul soetada mudeleid kus ese on täielikult glasuuritud või vähemalt võimalikult palju glasuuriga kaetud. 

Nõude tegijatena arvame, et kultuurikiht rikub eseme välimust ja väärtust ning see kõik näeb muidugi ka räpane välja. 



Ahjupoti kasutamise meelespea


Pott peab vastu kaua kui jälgite järgnevat:


Kasutada võib elektri-, gaasi- ja puukütteahjus. Pott peab vastu kõrgeid temperatuure, aga mitte väga äkilisi ja suuri temperatuurikõikumisi.

Puuküttega ahju võite poti panna peale siibrite kinnipanekut. 

Potti eelnevalt niisutama ei pea aga võite. 

Hautamisvedeliku võiksite sisse panna kuuma. See aitab olla potil rohkem šokikindel, sest algul võib ahjus olla temperatuur päris krõbe.  

Toidu valmimise aeg on alates kahest tunnist. Ühtlasema temperatuuriga elektri- ja gaasiahjus võib toit olla valmis varemgi.

Kui hautamisvedelikku on tarvis hautamise keskel juurde lisada, lisage see võimalikult kuumana, parem kui seda tegema ei pea.

Potti tõstes mängivad kõrvakesed poti küljes toetavat funktsiooni. Rasket potti vaid kõrvadest tõstes, võivad need ära murduda.

Pudrulusikat ärge taguge vastu poti äärt, võite seda kahjustada.

Puhastage potti nagu oskate või nagu võimalused lubavad. Kui mahub nõudepesumasinasse, võite seda teha.

Kui vaatamata ettevaatusabinõudele pott siiski liiga ruttu katki läheb, tulge katkise potiga meie juurde tagasi. Tuvastades praagi, oleme kohustatud raha tagasi andma või katkise tervega asendama.


Poti eluiga pole igavene!


Ps. Ahjupott on grillihooajal hea lihade ja vorstide hoiunõuna- seal püsivad need kaua soojana. Grillresti peale võib poti koos lihadega järelhauduma jätta. Ettevaatust- pott on pärast seda tuline!











© Piusa Savikoda

Piusa Savikoja koduleht kasutab küpsiseid. 

Eemalda

Nõustu