Korduma Kippuvad Küsimused

Kui kaua on Piusa Savikoda tegutsenud?

Savikoda on töötanud avatud ateljeena alates 1997. aastast. 

Piusas asub töökoda 2003. aastast.


Miks asub Piusas savikoda, mitte klaasikoda? 

Kas siin on ka savileiukoht?

Me elame naaberkülas ja oskame ainult saviga ümber käia. Savileiukohta Piusas pole, suuremalt jaolt ikkagi liiv. 


Kust te savi saate?

Enamasti ostame maaletoojatelt või tootjatelt kvaliteetseid savimasse, mille tulemustes oleme kindlad. Maagi kaevandamise ja sellest savimassi jätame sellele spetsialiseerunud ettevõtjatele. Vahepeal kasutame kohalikku savimaaki glasuuride valmistamisel.


Millega värvitakse asju?

Asjade värvimiseks või glasuurimiseks kasutame angoobe (savivärve), fritt-glasuure või saviglasuure. Vahepeal segame glasuure ise kokku, vahepeal kasutame valmisglasuure. Glasuur tekitab saviesemele kaitsva kihi ja on oluline dekoori loomisel.


Kus te asju põletate?

Savikojas on elektrilised keraamikapõletusahjud kus temperatuurid küünivad üle 1200 C.

Raku-keraamika põletamiseks on meil spetsiaalne gaasiahi. Seal küünivad temperatuurid mõnikümmend kraadi üle tuhande.


Mis on RAKU?

RAKU on iidne Jaapani põletustehnika ( 16 saj ), kus peale kiiret põletust 

(u 1050C) võetakse ese tangidega ahjust välja ning asetatakse redutseerivasse (hapnikuvaesesse) keskkonda – kaanega tünni, milles on saepuru, lehed, põhk vms materjal. Esemetel lastakse seal veidi jahtuda. Seejärel võetakse asjad tünnist välja ja pestakse tahmast puhtaks. 

Raku asjadele on iseloomulik pragunenud glasuur ja tahmalõhn. Mõnel tööl on näha glasuuri sisse jäänud tangi jälgi.

Raku-põletuses tehtud kruusid on äärmiselt šokikindlad ja seetõttu sobivad väga hästi „pätikohvi“ või pakitee valmistamiseks aga ei sobi panna mikrolaineahju, sest metalliühendid glasuuri pinnal võivad ahju rikkuda.


Mis vahe on savil ja portselanil?

Keraamiliste savimasside ja portselanmasside vahe on retseptides ja tulemustes. Portselan on peale põletamist valge ja laseb valgust läbi kumada. Savist tehtud esemed pole läbikumavad ja pole ka nii valged ja pooridevabad. Portselanist tooted on absoluutselt vee- ja happekindlad.


Kas savi treides käed ära ei kulu?

Ei kulu. Savi on pehme. Küll aga kuivatab see nahka ja vahepeal tuleb šamotist savi treides kasutada kummikindaid.


Kus te oma toodangut müüte?

Suurem osa oma töid müüme savikojas. Siin on ka parim valik ja meistrite nõuanne käepärast.


Väike, kuid mõnus valik meie töid on ka 

Põlva Kaubamaja Toiduaidas, Kesk 10

Tartus, Tähe tn. 39 Mikkeli galeriis (Kunstipood)


Meie tehtud meeneid võib leida ka kohalikest infopunktidest ja muuseumidest.


Kas teie asjad sobivad toidunõudeks või on ainult suveniirid?

Rohkem sobivad need toidu- ja jooginõudeks kui suveniirideks, kuigi paljud vahest arvavad, et meie töid peaks hoidma ikkagi klaasi taga. Meie aga arvame, et meie tööde väärtus tuleb välja just neid kasutades. 

Meie nõud on läbinud Veterinaar- ja Toiduameti kontrolli.


Kas need asjad vett peavad ja kuuma taluvad? Kas neid tohib panna nõudepesumasinasse või mikrolaineahju?

Ahjupotid on tehtud selle eesmärgiga, et nendes ahjus süüa teha, kruusid selleks, et nendest kohvi ja teed juua jne.

Üldjuhul peavad asjad vett ja kannatavad kuuma, kuigi on tehnoloogiaid, mille puhul asjad vett ei pea. Läbi muidugi ei sorise, kuid nõu alla tekib pikaajalise vee seeshoidmisel niiskusrant. Näiteks raku-keraamika, madalkuumus-põletusega asjad (900-1150 C) ja madalkuumus krakleevõrguga asjad. Savikojas on müügil neist raku-keraamikat, harva madalkuumuses põletatud seto potte. Enamus savikoja töödest on põletatud kõrgkuumuses ( 1150-1250 C), ka meie tehtud seto tüüpi potid on põletatud kõrgkuumuses.

Ja veel- šokke vähemtaluvad võivad olla õhukeseks treitud asjad. 

Et õhukeseks treitud kruusi “pätikohvi” või pakiteed teha, lase keeval veel veidi jahtuda, enne kui purule või pakile selle peale valad. Liiga suur šokk võib kruusi ülaäärde tekitada prao või lausa lõhki lüüa. Šokikindlamad  on raskemad, paksemaseinalised ja ka rakupõletuses tehtud kruusid.  Õhukesed ja kergemad kruusid sobivad rohkem kannu-, presskannu- ja masinakohvile.

 Meie tehtud nõusid võib pesta nõudepesumasinas, kuigi on olnud olukordi, et õhukeseks treitud ese on masinast välja tulnud mõraga ja mõne kruusi või kausi põhi ei sobi sinna jääva vee pärast masinpesuks ja kristallglasuuriga asjade glasuuri võib nõudepesumasina pesuvahend kahjustada.

Kui ei ole tegemist raku-keraamikaga, võib neid panna mikrolaineahju - metalliühendid tootel rikuvad ahju ära.

Enne kasutamist soovitame asjad üle loputada.


Igal asjal on mõistlik garantiiaeg.



Ahjupoti kasutamise meelespea


Pott peab vastu kaua kui jälgite järgnevat:


Kasutada võib elektri-, gaasi- ja puukütteahjus. Pott peab vastu kõrgeid temperatuure, aga mitte väga äkilisi ja suuri temperatuurikõikumisi.

Puuküttega ahju võite poti panna peale siibrite kinnipanekut. Potti eelnevalt niisutama ei pea aga see olgu toasoe ja hautamisvedeliku võiksite sisse panna kuuma. See aitab olla potil rohkem šokikindel, sest algul võib ahjus olla temperatuur päris krõbe.  

Toidu valmimise aeg on alates kahest tunnist. Ühtlasema temperatuuriga elektri- ja gaasiahjus võib toit olla valmis varemgi.

Kui hautamisvedelikku on tarvis hautamise keskel juurde lisada, lisage see võimalikult kuumana, parem kui seda tegema ei pea.

Potti tõstes mängivad kõrvakesed poti küljes vaid toetavat funktsiooni ja kõrvadest tõstes võivad need ära murduda.

Pudrulusikat ärge taguge vastu poti äärt, võite seda kahjustada.

Puhastage potti nagu oskate või nagu võimalused lubavad. Kui mahub nõudepesumasinasse, võite seda teha.

Kui vaatamata ettevaatusabinõudele pott siiski liiga ruttu katki läheb, tulge katkise potiga meie juurde tagasi. Tuvastades praagi, oleme kohustatud raha tagasi andma või katkise tervega asendama.

Poti eluiga pole igavene!

Ps. Ahjupott on grillihooajal hea lihade ja vorstide hoiunõuna- seal püsivad need kaua soojana. Grillresti peale võib poti koos lihadega järelhauduma jätta. Ettevaatust- pott on pärast seda tuline!









© Piusa Savikoda